OOK intresse in een vakwerk constructie

Stuur een mailtje met uitleg en eventuele foto’s of schetsen van uw wensen en wij zullen hier een mooie oplossing voor realiseren.

Renovatie en Restauratie

De ‘Limburgse vakwerkbouw’ vormt een belangrijk cultureel erfgoed. Naast de heerlijke Limburgse vlaaien en bieren, zijn de ‘zwart-witte’ huizen in het glooiende Heuvelland, iconisch voor Limburg.

Deze iconen verdienen onze grootste aandacht.

Restauratie, renovatie van vakwerkbouw en het aanpassen van panden, schuren en stallen, aan de hedendaagse behoeften, zijn de voornaamste bezigheden van aannemersbedrijf Drijvers.

We maken opmaat gemaakte unieke constructies, gebaseerd op kennis over historische vakwerkbouw. Of het nu gaat om het al dan niet gedeeltelijk vernieuwen van houten spanten, het maken van nieuw vakwerk, het isoleren van daken, wanden en vloeren. Voor alles hebben we een constructieve oplossing.

.
Renovatie

De provincie Limburg kende eind 19de begin 20ste eeuw een enorme bevolkingsgroei. De mijnen en industrien zorgde voor veel woonklusters. Dus veel mensen op een plek. Het platteland bleef leeg en leed een armmoedig bestaan. De steden moest uitbreiden en er werden hele blokken met nieuwe woningen gebouwd vlak buiten de toenmalige stadskernen. Deze wijken staan bekend als de 19de eeuwse woonwijken.

De boerderijen leden een kwijnend bestaan. De kleine ‘keuterboertjes’ hadden het zwaar. En moesten waarlijk een strijd leveren om hun dagelijkse kost bij elkaar te krijgen. Dit deed de prachtige boerderijtjes geen goed. Door de nieuwe welvaart na de Tweede Wereldoorlog kwam het ‘wit-zwart huis’ opnieuw in de belangstelling.

Voor het behoud van de zo typische Limburgse vakwerkbouw is vaak gekozen voor renovatie. Door de vele restauratieprojecten kan mijn bedrijf de soms zo nodige renovaties makkelijk aan. In de filosofie van mijn bedrijf speelt dat elk werk uniek is en daarom zijn renovatiewerken net zo interessant als een individuele restauraties. Voor beiden gelden dezelfde normen en waarden. Door aandacht, goed advies,en goed vakmanschap, creëer ik hierdoor een mooi product met lange levensduur. En levensduur is heel belangrijk bij onroerend goed.

Gezien de opgedane ervaring en de manier van werken geeft een uitgevoerde renovatie een beter resultaat dan veel nieuwbouw. Juist de combinatie van het herstellen van oude constructies en toepassen van nieuwe technieken leidt vaak tot en mooi resultaat.

Restauratie

De geschiedenis kan men nog elke dag proeven als men door het Limburgse landschap loopt, fietst of rijdt. Prachtige statige care boerderijen, trotse kastelen en monumentale vakwerkhuizen ieder met een eigen verleden. Echter ook met een overeenkomst: zij zijn gebouwd met aandacht, oog voor detail en met vakmanschap.

Limburgers houden van hun provincie en beseffen vaak dat ze onderdeel zijn van het eigen verleden. Fanfares, harmonieën en schutterijen vormen een dagelijks cultuurbesef. Het dorp of stad zonder historisch besef heeft geen toekomst en daarom koestert men het verleden en zorgt men voor haar monumenten. Dat is tevens de reden dat er zoveel mogelijk hersteld wordt, wat door de tand des tijds aangetast is.

De vele monumenten zijn gebouwd in unieke bouwstijlen. Elk pand is anders en heeft zijn eigen aandacht nodig. Zo’n geschiedenis restaureren doe je met respect, met eerbied, met passie en vakmanschap. Of het nu een klein bakkes is of een oud boerderijtje dat verbouwd moet worden naar een leuk woonhuis, of een statige kasteelhoeve welk teruggebracht wordt in de oorspronkelijke staat. Elk vereist kunde, beheersing en vakmanschap..

Als je dan als specialist bekend bent op het gebied van restauratie, renovatie, verbouw en onderhoud van historische panden. Dan mag ik trots zijn op mijn bedrijf. Het vereist een bepaalde houding, en kunst. Van aanvang tot het einde van een project wordt met zorg en vakmanschap gewerkt. Alleen op die manier kan ik instaan voor de geleverde kwaliteit van materiaal en werk.

Onderhoud

Soms wordt er gedacht “ik wacht nog héél even…”, niet wetende
dat men zich lelijk in de vingers kan snijden met het uitstellen van onderhoud
aan een monumentaal pand. Om de schade dan goed te herstellen moet men flink
extra verbouwen.
..

Hoe langer er gewacht wordt met het onderhoud van bijvoorbeeld houten kozijnen, des te groter is de kans dat er vocht bij het hout komt en de zaak wegrot. In sommige gevallen is herstel onmogelijk en dan moeten er geheel nieuwe kozijnen worden geplaatst. Soms is het mogelijk om oude kozijnen uit de gevel te halen en ze in een speciale werkplaats geheel te restaureren. Dit is vooral interessant voor oude panden, waarin niet alles meer even recht in het lood staat of op maat is.

De meeste van onze Limburgse huizen en monumenten bestaan voor een zeer groot gedeelte uit hout. Zeker als we het hebben over vakwerkbouw of oudere huizen met vakwerkkernen. Denkt u eens aan balken, de dakspanten op zolder, vloeren, kozijnen, deurposten, of de veranda…

 

Kortom: genoeg onderdelen van uw huis die extra aandacht verdienen en onderhouden moeten worden.